Vasten tot je een ons weegt...

  • 3 min.
  • Historie
  • Media & Cultuur

Tegenwoordig haalt overgewicht vaker de krant dan ‘hongerkunstenaars’, en hebben we meer aandacht voor leefstijlinterventies en suikertaks dan voor lucht (hoewel gezonde lucht wél hoog op de politieke agenda staat). In lang vervlogen tijden hebben beroemde hongerkunstenaars geleefd; wat was hun geheim?

Het principe dat ieder pondje door het mondje gaat, wordt al decennia breed aangehangen. Er zijn ook tijden geweest waarin oprecht werd gedacht dat je van lucht kon leven. Ten bewijze hiervan passeren enkele beroemde voorbeelden uit binnenen buitenland de revue.

Claude-Ambroise Seurat

De beroemdste Europese Hungerkünstler was misschien wel de Fransman Claude-Ambroise Seurat (1798 –1833), die geafficheerd werd als l’homme anatomique of le squelette vivant, respectievelijk the anatomical man of the living skeleton. Dit omdat hij zich vooral in Frankrijk en Engeland ‘exposeerde’. Hij was circa 1,70 meter lang en zijn uitgemergelde lichaam woog 35,5 kilo. Bij obductie zou een lintworm met een lengte van 5 meter in zijn darmen zijn gevonden.

Eva Vliegen

Dichter bij huis bleef Eva Vliegen (ca. 1575– 163

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?