EEN ERVAREN EN EEN JEUGDIGE BLIK OP DE ENDOCRINOLOGIE

‘Het mooiste vak van de wereld’ mag best beter zichtbaar zijn

  • 10 min.
  • Interview

Het 75-jarig jubileum van de NVE was aanleiding om een ervaren en een jonge internistendocrinoloog te laten sparren over verleden, heden en toekomst van hun vak. Thera Links is sinds zo’n 30 jaar internist-endocrinoloog, Maria Sleddering sinds anderhalf jaar. Beiden vinden hun vak het mooiste van de wereld. Maar het belang ervan mag wel wat meer over het voetlicht komen, vinden ze. Kennis over de endocrinologie is ook voor veel andere specialismen relevant – en omgekeerd.

Groepsfoto (kleur) - Thera Links en Maria Sleddering (rechts)
Thera Links en Maria Sleddering (rechts)
Beeld: Alf Mertens

Wat er allemaal veranderd is binnen het vakgebied sinds Links dat zo’n dertig jaar geleden betrad? Peinzend haalt ze even diep adem. ‘Alles’, zegt ze vervolgens met een lach. ‘Er is zo veel gebeurd in al die jaren: de ontwikkeling in de diagnostiek, onze kennis over endocriene ziekten. Of gerichte therapieën, die zeer selectief toepasbaar zijn. En genetische profilering: wat het alleen al betekent dat we nu tumoren genetisch kunnen classificeren! Bovendien wordt nu veel meer dan in mijn beginjaren samengewerkt tussen endocrinologen om kennis over zeldzame ziekten te bundelen. Niet alleen binnen Nederland, maar ook mondiaal.

De patiënt coachen

Er is nog veel meer veranderd in dertig jaar, aldus Links na een korte pauze. Ze denkt daarbij ook aan de positie van de endocrinoloog ten opzichte van de patiënt. ‘We zijn veel meer een coach voor de patiënt geworden. We hebben specifieke kennis over chronische ziektebeelden die moet landen bij d

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?