Let’s connect!

Let’s connect!

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Sander Kooijman
Sander Kooijman
Beeld: Par-pa fotografie

Mijn eerste maanden van het NVE-voorzitterschap hebben vooral in het teken gestaan van kennismaking met de leden die via de netwerken en commissies de vereniging maken tot wat die is: een professionele organisatie die onder andere een kwalitatief hoogstaand curriculum van endocriene nascholing biedt, en die regelmatig als vraagbaak fungeert voor klinische vraagstukken en alles wat er verder bij komt kijken om optimale zorg aan de patiënt te kunnen leveren.

Met name de regelmaat waarin wij als NVE-bestuur door bezorgde artsen gewezen worden op ongunstige ontwikkelingen in het medicatiebeleid, zoals het preferentiebeleid voor lanreotide en het niet langer vergoeden van vitamine D-middelen, is op zijn minst opvallend te noemen. Het typeert wellicht de endocrinoloog die, om met de woorden van prof. dr. Henri Timmers te spreken (op pagina 8 van dit nummer), bij uitstek geschikt is als primair aanspreekpunt bij behandeltrajecten die voor patiënten soms heel ondoorzichtig zijn. Het laat daarnaast ook de schaduwkant van ons complexe zorgstelsel zien, en de noodzaak om als arts of onderzoeker uit onze ivoren toren te komen en het maatschappelijk debat aan te gaan. Zoals prof. dr. Martijn Brouwers dat elders in dit nummer doet door te pleiten voor de invoer van de suikertaks.

De NVE-leden maken de vereniging tot wat die is. Zo ook prof. dr. Wouter de Herder, een zeer betrokken endocrinoloog, voorzitter van de NVE-onderwijscommissie, en onder andere organisator van het jaarsymposium dat dit jaar in het teken zal staan van het 75-jarig bestaan van de vereniging. Ook weet hij ons in elke editie van dit tijdschrift weer te verrassen met een stukje geschiedenis van ons mooie vakgebied; ditmaal een boeiend verhaal over de levensloop van de twee langste Nederlanders ooit. Langs deze weg wil ik dan ook mijn dank betuigen aan Wouter zijn buitengewone inzet. Ik hoop in toekomstige edities nog meer bijzondere mensen die ik heb mogen ontmoeten aan u voor te stellen.

Laten we, nu het weer mag (tenminste op het moment van schrijven), vooral ook weer met elkaar in verbinding treden. Er dienen zich genoeg mogelijkheden aan. Ik hoop u allemaal bijvoorbeeld te mogen verwelkomen bij het aankomende jaarsymposium op 6 december, of de Dutch Endocrine Meeting op 2 en 3 februari 2023. (Save the dates!) En/of laten we op een andere manier (online) een connectie aangaan!