PROF. DR. MARTIJN BROUWERS OVER FRUCTOSE, LEEFSTIJL, DIABETES EN LEVERVERVETTING

Overvloed en onbehagen

  • 8 min.
  • Maatschappij

Naar schatting heeft 25-30% van de Nederlanders last van vetstapeling in de lever, en dat aandeel stijgt. Naast factoren als overgewicht, te weinig beweging en alcoholgebruik, blijkt ook inname van fructose via vruchtensappen en frisdrank een rol te spelen, ontdekte prof. dr. Martijn Brouwers. Als kersvers hoogleraar wil hij zich niet alleen in de ivoren toren van zijn onderzoek ophouden, maar ook deelnemen aan het maatschappelijk debat – bijvoorbeeld over diabetes en de suikertaks.

Portretfoto (kleur) Martijn Brouwers
Martijn Brouwers
Beeld: Appie Derks, MUMC+

Een van de leuke dingen van wetenschap vindt Brouwers dat resultaten soms onverwacht leiden tot nieuwe onderzoekslijnen. ‘Ik richtte me vooral op cardiometabole complicaties van leververvetting: leidt vetstapeling in de lever tot meer hart en vaatziekten, diabetes en dyslipidemie? Dat wilde ik op verschillende manieren onderzoeken. Niet alleen in grote epidemiologische studies en diermodellen, maar ook met klinische interventiestudies.’ Uit de literatuur was bekend dat fructose een rol speelt bij het ontstaan van leververvetting. ‘Zodoende rolde ik in fructose-interventiestudies’, zegt hij. ‘Inmiddels is dat onderzoek een eigen leven gaan leiden. We zijn nu ook veel bezig met de vraag of fructose leververvetting veroorzaakt en, zo ja, via welke mechanismen.’

Glaasje sinaasappelsap

In een zeer recente publicatie in Diabetes Care1 werpt Brouwers hier wat meer licht op. ‘Binnen de Maastricht Studie vonden we een verband tussen leververvetting en fructose-inname via vr

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?