DOOR DAPAGLIFLOZINE EN EXENATIDE

Beïnvloeding centrale regulatie voedselinname bij obesitas en diabetes

  • 3 min.
  • Promotie

Dr. Lotje van Ruiten onderzocht hoe dapagliflozine en exenatide hersengebieden beïnvloeden die betrokken zijn bij beloning en verzadiging. Ook keek ze naar de effecten van beide middelen op de bloeddruk en nierfunctie.

Portretfoto (kleur) Lotje van Ruiten

Wanneer ze afbeeldingen van voedsel voorgeschoteld krijgen, vertonen mensen met obesitas en T2D in vergelijking met mensen zonder overgewicht een verhoogde hersenactiviteit op functionele MRI (fMRI), maar juist minder activiteit wanneer ze dat voedsel daadwerkelijk krijgen. De hunkering naar voedsel is groter, de beloning ervan juist minder, wat bijdraagt aan overeten en overgewicht. Momenteel wordt hoog ingezet op farmacologische interventies om bij T2D gewichtsverlies te ondersteunen.

Verbetering glucoseregulatie en lichaamsgewicht

Sodium-glucose-linked transporter 2 (SGLT2)-remmers zoals dapagliflozine, en glucagon-like peptide-1 receptor (GLP-1R)-agonisten zoals exenatide, verbeteren de glucoseregulatie en tevens het lichaamsgewicht. SGLT2 is verantwoordelijk voor renale reabsorptie van de gefilterde glucose; een teveel aan SGLT2 houdt bij T2D hyperglycemie in stand. De remmers zorgen voor een verlaagde bloedglucose en voor verlies van calorieën via de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?