Overzicht

Cytomel nu ook beschikbaar als tablet van 5 mcg

  • 2 september 2015
  • 6 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging

Sinds 20 juli is een tablet cytomel (liothyronine, L-T3) met een dosis van 5 mcg beschikbaar gekomen. Deze dosering vergemakkelijkt het gebruik van liothyronine, omdat een veel flexibeler doseringsschema kan worden gehanteerd. De 5 mcgtablet heeft één breukgleuf; hiermee is de laagst toedienbare dosering 2,5 mcg.

Behalve een recept dient de behandelend specialist een artsenverklaring in te vullen. De fabrikant van Cytomel 5 mcg is ACE Pharmaceuticals in Zeewolde. Cytomel 5 mcg wordt door ACE Apotheek geleverd aan de eigen apotheek van de patiënt. Van L-T3 (Cytomel) waren in Nederland alleen tabletten van 25 mcg en van 12,5 mcg (deze laatste op artsenverklaring) beschikbaar. Dit maakte fine-tuning van de dosering niet altijd gemakkelijk. Naar onze persoonlijke ervaring verbrokkelen met name de 12,5 mcg-tabletten nogal eens wanneer een tablet in tweeën of in vieren wordt gedeeld. 

Combinatie L-T4 en L-T3
Sommige mensen met hypothyreoïdie worden behandeld met een combinatie van levothyroxine
(L-T4, Thyrax, Euthyrox) en liothyronine (L-T3, Cytomel). In de internationale literatuur en richtlijnen is de laatste jaren meer aandacht besteed aan deze combinatie. Relevante bronnen voor onze leden endocrinologen zijn onder meer de ETA-richtlijn (www.karger.com/Article/Pdf/339444). De Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen van de NIV uit 2012 stelt: 'Bij persisterende klachten kan, na uitsluiting van alternatieve oorzaken, de combinatie levothyroxine met liothyronine worden overwogen. Deze behandeling dient als experimenteel te worden beschouwd en bij voorkeur door de internist te worden toegepast.' In de richtlijn is een uitgebreide bibliografie hierover beschikbaar. De richtlijnen gaan uit van een verhouding in dosering L-T4 : L-T3 van 13 : 1 tot 20 : 1. Zie ook het nieuwsbericht hierover van 15 juli op de NVE-site.