Overzicht

Tweede JNVE-congres opnieuw succesvol

  • 1 december 2015
  • 2 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging

Op 29 en 30 oktober 2015 vond het tweede congres plaats van de Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (JNVE) in het Holiday Inn Hotel te Leiden. De opkomst bedroeg 58 deelnemers en overtrof daarmee het aantal van het eerste congres.

Groepsfoto (kleur) van deelnemers aan het tweede JNVE-congres
Deelnemers aan het tweede JNVE-congres

Het congres werd geopend door Rahel Büttler, (scheidend) voorzitter van de JNVE, die ook een overzicht gaf van de inbedding van de JNVE in andere Europese verenigingen voor jonge endocrinologen. 
Het congres besloeg zeer diverse aan endocrinologie gerelateerde onderwerpen, klinisch en basaal: van het effect van geslachtshormonen op botstofwisseling tot nieuwe methoden om lichaamseigen bruin vet te activeren. Veel voordrachten boden stof tot levendige discussies.

Naast de jonge onderzoekers hielden vijf gerenommeerde nationale onderzoekers een langere voordracht. Onderwerpen waren circadiane controle van hormoonritmes (prof. dr. Andries Kalsbeek, AMC), translationeel onderzoek in schildklierhormoonregulatie (dr. Edward Visser, Erasmus MC), bruin vet en metabolisme (prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt, Universiteit Maastricht), androgenen en oestrogenen in de context van transgenders (prof. dr. Martin den Heijer, VUMC) en een introductie over BijnierNet (dr. Lisanne Smans, UMCU). In een interactief seminar schiep dr. Olaf Dekkers (LUMC) duidelijkheid én verwarring over de waarde van de P-waarde.

Tijdens het goed bezochte avondprogramma werd door middel van een ‘pubquiz’ de kennis van de deelnemers op uiteenlopende vlakken, inclusief endocrinologie, getest.
Aan het eind van het congres werd de winnaar van de JNVE 2015 Award voor beste voordracht uitgereikt. Deze eer, evenals 250 euro, ging naar drs. Guido Bakker (AMC) voor zijn onderzoek Fecal microbiota transplantation used to improve postprandial bacterial translocation; the RALSTONIA study, dat hij met veel passie en humor presenteerde.

Nieuwe voorzitter
Rahel Büttler, voorzitter en oprichter van de JNVE, heeft afscheid genomen als voorzitter, omdat zij haar carrière in Oostenrijk zal voortzetten. Namens het hele JNVE-bestuur gaat grote dank uit naar haar inzet en enthousiasme in de afgelopen anderhalf jaar. Zij zal opgevolgd worden door Mariëtte Boon (LUMC). Verder verwelkomt het JNVE twee nieuwe bestuursleden, te weten Mariska Vlot (VUMC) en Dirk van Moorsel (MUMC).