Overzicht

Thyrax-tekort zeker tot tweede kwartaal 2017

  • 5 december 2016
  • 3 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging

Volgens Aspen duurt het zeker tot april 2017 voordat Thyrax weer beschikbaar is. Uiterlijk in november 2016 zal de farmaceut hierover nadere mededelingen doen. De kans dat alle gebruikers moeten overstappen, wordt hiermee steeds groter. De uiterste houdbaarheidsdatum van de nu nog beschikbare Thyrax 0,100 mg is 1 mei 2017; die van Thyrax 0,150 mg is 31 december 2016. Het wordt sterk afgeraden om Thyrax te gebruiken die over de datum is.

Het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar het Thyrax-tekort kan meer inzicht geven in de soort en het aantal problemen die hiervan het gevolg zijn. Het onderzoek is afgerond, maar het IGZ-rapport is nog niet openbaar gemaakt. Een van de betrokken partijen heeft bezwaar aangetekend tegen publicatie.

PHARMO en NIVEL zijn eind mei 2016 begonnen met een onderzoek naar de gevolgen van deze gedwongen overstap naar een ander medicijn: gevolgen voor de klachten en de kwaliteit van leven, alsook voor de concentratie schildklierhormoon in het bloed en een eventuele dosisaanpassing. Zorgverleners kunnen hun patiënten op basis van de resultaten wellicht beter adviseren en monitoren bij het overstappen op een ander merk schildklierhormoon. Om het advies verder te onderbouwen worden ook ervaringen van patiënten onderzocht. Patiënten kunnen zich aanmelden via: www.nivel.nl/thyrax. De NVE is voornemens een conceptadvies voor patiënten en behandelaars uit te brengen.

Tabel 1. Overzicht levothyroxine per merk en dosering
Tabel 1. Overzicht levothyroxine per merk en dosering. (Bron: CBG)
Tabel 2 Overzicht hulp- en vulstoffen per merk levothyroxine
Tabel 2. Overzicht hulp- en vulstoffen per merk levothyroxine. (Bron: CBG))

Extra informatie

Hierboven staan twee tabellen die de Thyrax-gebruiker en de behandelend arts van praktisch nut kunnen zijn. De eerste tabel biedt een overzicht van de verschillende doseringen per merk; en de tweede vermeldt per alternatief welke hulp- en vulstoffen het bevat.

Dit bericht en de aanvullende tabellen zijn afgeleid van het artikel Bijna iedereen moet nu overstappen, door Rietje Meijer en Saskia van den Oever, dat in de septembereditie van het tijdschrift Schild is verschenenDe tabellen hebben een update ondergaan.