Overzicht

De NVE: 70 jaar oud en nog steeds modern en internationaal

  • 5 juni 2017
  • 2 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging
Portretfoto (zwart-wit) Ernst Laqueur
Prof. dr. Ernst Laqueur, de allereerste NVE-voorzitter

Op 10 mei 1947 vond de oprichtingsvergadering van de NVE (Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde te Amsterdam, VIIde afdeling, Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie) plaats in het Pharmaco-therapeutisch Laboratorium in Amsterdam. Prof. dr. Ernst Laqueur werd gekozen tot eerste voorzitter (zie Endocrinologie nummer 2, juni 2009 en nummer 3, september 2009).

In de loop van de 70 jaar sinds haar oprichting is het ledenaantal van de NVE fors gegroeid. Ook de bestuurssamenstelling breidde uit. De thematiek van de voordrachten – zowel basaal als klinisch – uit de klassieke endocrinologie (diabetes mellitus, steroïden-bijnier, hypothalamus-hypofyse en gynaecologische endocrinologie) is nog steeds duidelijk herkenbaar tijdens de hedendaagse jaarvergaderingen, die de laatste  jaren traditioneel in Noorwijkerhout georganiseerd worden.

Ook in Europees verband blaast de vereniging al jaren haar deuntje mee. Samen met de Skandinavische, Finse, Duitse en Zwitserse endocrinologie verenigingen werd de Committee of the Acta Endocrinologica Countries (CAEC) opgericht. Deze CAEC organiseerde in 1954 het eerste Acta Endocrinologica-congres in Kopenhagen. CAEC vormde de basis voor de European Federation of Endocrine Societies (EFES), die in 1987 werd opgericht. Deze ging in 2006 op in de European Society of Endocrinology (ESE). Prof. dr. Steven Lamberts was de eerste ESE-voorzitter; prof. dr. Aart-Jan van der Lelij is de huidige. Sinds 2013 maakt de NVE deel uit van de ESE Council of Affiliated Societies (ECAS).