Te veel schildklierhormoon óók schadelijk voor de foetus

  • 2 min.
  • Promotie

Behalve een tekort kan ook een overschot aan schildklierhormoon leiden tot suboptimale ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kind. Het promotieonderzoek van Tim Korevaar dat dit aantoonde, leidde tot verandering van de richtlijn.1 De werkwijze die tot zijn bevinding leidde, past hij ook toe op andere vraagstukken.

De foetale schildklier is pas halverwege de zwangerschap in staat voldoende schildklierhormoon te produceren. Omdat al vanaf de vijfde week schildklierhormoon-afhankelijke processen in de hersenontwikkeling plaatsvinden, is de schildklierfunctie van de moeder erg belangrijk. Het is al lange tijd bekend dat bij een tekort aan maternaal schildklierhormoon de hersenen van het kind zich niet optimaal ontwikkelen.
Korevaar: ‘Schildklierhormoon stimuleert belangrijke processen in de ontwikkeling van de hersenen zoals de proliferatie, migratie en differentiatie van neuronale cellen. Dierstudies suggereren dat een overschot aan schildklierhormoon deze processen versnelt maar tegelijkertijd het tijdsbestek verkort, waardoor ze alsnog niet optimaal verlopen.’ &ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?