Bestaat de grote vriendelijke reus?

  • 1 min.
  • Column

De psychische aspecten van acromegalie zijn onderbelicht. Uit een kleine (niet gevalideerde) enquête onder collega­-endocrinologen blijkt dat patiënten met acromegalie vaak “aardig” worden gevonden. Zijn ze dat ook werkelijk en, zo ja, waarom eigenlijk?

Acromegalie is een aandoening die tot de verbeelding spreekt. De ziekte ontstaat door overproductie van groeihormoon. De symptomen ontwikkelen zich sluipend en het duurt dan ook vaak vele jaren voordat de diagnose wordt gesteld. De meeste aandacht van zowel leken als professionals gaat uit naar de somatische symptomen, waar de naam acromegalie aan refereert: het groter worden van de “acra”: de neus, oren, handen en voeten. Als de ziekte begint voordat de groeischijven gesloten zijn, ontstaat ook “reuzengroei”.

Neurocognitieve studies

De stereotypie van de grote, vriendelijke, ietwat naïeve reus is misschien wel het meest beeldend beschreven door Roald Dahl in zijn boek The BFG (Big Friendly Giant; in het Nederlands: de GVR, de grote vriendelijke reus) uit 1982. De GVR blaast via een trompet mooie dromen in en vangt nachtmerries weg.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?