Compleet onderwijscurriculum

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf
Portretfoto (kleur) Peter Bisschop

Het jaar startte volgens traditie met de Dutch Endocrine Meeting (DEM) in Noordwijkerhout. De deelnemers kregen een uitstekend programma voorgeschoteld met een brede mix van basale en klinische onderwerpen. Het verpleegkundig endocrinologiesymposium, dat tegelijkertijd plaatsvond aan de andere kant van het congrescentrum, noteerde dit jaar een record aantal van bijna 100 deelnemers. We kunnen met recht trots zijn op de endocrinologie in Nederland, op alle jonge onderzoekers die tijdens de DEM hun onderzoek gepresenteerd hebben, en natuurlijk op de prijswinnaars tijdens de DEM.

Na deze mooie start volgen dit jaar nog veel meer congressen en scholing. Ziet u door de bomen het bos soms niet meer bij alle nascholingen, congressen en symposia? Vindt u het een uitdaging om goed endocrien postacademisch onderwijs te vinden die past bij uw behoefte? Dat is precies de reden waarom de NVE Academy is opgericht. Twee leden van de NVE-onderwijscommissie, prof. dr. Wouter de Herder en dr. Teri Brouwer, vertellen in dit nummer hoe de NVE Academy in de komende jaren een compleet onderwijscurriculum voor de endocrinologie zal ontwikkelen.

Endocrinologie kom je niet alleen tegen in het ziekenhuis en tijdens congressen. In mijn vrije tijd breng ik nog wel eens een bezoek aan de manege. Mijn endocrinologisch hart ging direct sneller kloppen toen ik daar een paard tegenkwam met de ziekte van Cushing. Dat was misschien een beetje naïef, want deze ziekte blijkt helemaal niet zeldzaam bij paarden, zoals valt te lezen in het interview met dierenarts dr. Sarah Galac uit Utrecht. Ongeveer 15% van de paarden ouder dan 15 jaar ontwikkelt de ziekte van Cushing. Bij deze dieren spreekt men overigens bij voorkeur van pituitary pars intermedia dysfunction, oftewel PPID. Dat is ook logisch: Harvey Cushing heeft bij mijn weten het ziektebeeld alleen bij mensen beschreven. De etiologie is ook anders bij paarden: de ziekte ontstaat in het pars intermedia en niet in de hypofysevoorkwab. Een ander belangrijk verschil is dat mensen geen paardenhoofd hebben. Gelukkig maar, want bij paarden is een hypofyse-operatie via de neus niet mogelijk....

Namens de redactieraad en het NVE-bestuur,