Primeurs

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Na bijna een jaar COVID-19-ellende voelde het goed om, ondanks alle beperkingen, ruim 250 endocrinologen te mogen verwelkomen bij de virtuele Dutch Endocrine Meeting (DEM) 2021.

Een beetje surrealistisch was het wel, toen we met een kleine delegatie aankwamen in een volledig uitgestorven Utrechtse Jaarbeurs. Na het invullen van het inmiddels bij iedereen bekende vragenlijstje over COVID-19-klachten, wezen grote matrixborden met DEM2021 ons de weg naar een studio, van waaruit de DEM voor het eerst in haar bestaan volledig gestreamd werd. Ik hoop dat u net als ik genoten heeft van de uitstekende voordrachten. En hoewel we het zonder sociale activiteiten moesten stellen, hoop ik dat u nog even zult nagenieten bij het lezen van de impressie van de DEM op de volgende bladzijden.

De online DEM is niet de enige primeur in 2021. In de kersverse rubriek De richtlijn worden nieuwe richtlijnen op het gebied van de endocrinologie gepresenteerd. Dr. Hetty van der Kamp, kinderarts-endocrinoloog in het UMC Utrecht, bijt in dit nummer het spits af met de richtlijn Afbouwen glucocorticoïden bij kinderen.

Ook nieuw is de rubriek Professor en postdoc, waarin een hoogleraar en een van diens postdocs vertellen over hun onderzoek, samenwerking en wetenschappelijke carrière. De primeur is voor prof. dr. Anita Boelen en dr. Anne van der Spek uit het Amsterdam UMC.

Met een beetje geluk is 2021 ook het jaar waarin de coronacrisis bezworen wordt. De in recordtempo ontwikkelde en geteste vaccins bieden in ieder geval weer uitzicht op betere tijden. Het is nu zaak dat we nog even volhouden. Hopelijk kunnen we volgend jaar elkaar weer de hand kunnen schudden tijdens de DEM 2022 op 3 en 4 februari.

Namens de redactieraad en het NVE-bestuur,