HISTORIE

Syndromale obesitas

  • 3 min.
  • Historie
  • Media & Cultuur

Obesitas is een volksziekte en een transcontinentale bedreiging van onze gezondheid. Obesitas is van alle tijden; de BMI van Obelix zal zich zeker ook in het oude Gallië niet binnen de 10e en 90e percentiel hebben bevonden. In het boek Anomalies and Curiosities of Medicine is op een wat “morbide” manier een aantal gevallen van syndromale obesitas beschreven.

Anomalies and Curiosities of Medicine door George Milbry Gould en Walter Lytle Pyle werd voor het eerst gepubliceerd in 1896. Het boek telt bijna 100 pagina’s en beschrijft systematisch allerhande menselijke “anomalieën”, variërend van Siamese tweelingen, reuzen en dwergen, masochisme en dood tijdens de coïtus, tot gekleurd speeksel en 100-plussers.

Anomalieën en freaks

George Milbry Gould (1848-1922) vocht in de Amerikaanse burgeroorlog, werkte in een drukkerij en werd uiteindelijk predikant. Het verhaal gaat dat toen hij ontevreden was over een oogheelkundige behandeling bij hemzelf, hij zelf maar besloot geneeskunde te gaan studeren en oogarts te worden. Hij studeerde in 1888 op 40-jarige leeftijd af aan het Jefferson Medical College in Philadelphia, waarna hij ter stede een vermaard

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?