Bijna 75 jaar en springlevend

  • 1 min.
  • Woord vooraf

Toen ik in 2005 startte met mijn opleiding tot endocrinoloog, had ik veel steun aan de afdelingsprotocollen waarin zorgvuldig de uitvoering en interpretatie van de endocriene functietesten stonden beschreven. Diezelfde protocollen waren ruim 10 jaar eerder gemaakt door twee endocrinologen die in 1994 als eersten in Nederland antegraad hun opleiding tot endocrinoloog afrondden. Met ingang van 2022, het jaar waarin de NVE 75 jaar bestaat, gaan deze hoogleraren en voormalige NVE-voorzitters met emeritaat. In deze editie blikken Hans Romijn en Eric Fliers terug op hun glansrijke carrière en op de ontwikkelingen binnen de endocrinologie.

Gaandeweg mijn opleiding en ook daarna kwam ik erachter dat de interpretatie van de bovengenoemde functietesten vaak ingewikkelder is dan het protocol suggereert. Afkapwaarden uit de literatuur zijn vastgesteld met verschillende assays en de uitvoering van de testen verschilt per ziekenhuis. Begin 2019 schreef ik op deze plaats dat er ruimte is voor verbetering in de validatie en standaardisatie van de endocriene functietesten. Nu, bijna drie jaar later, zijn er in Nederland 16 endocriene functietesten gestandaardiseerd en wordt er hard gewerkt aan de overige testen en aan harmonisatie van laboratoriumbepalingen. Graag nodig ik u uit om de protocollen te bekijken op de NVE website (nve.nl/functietest) en ze ook in uw ziekenhuis te implementeren.

In 2019 werd ook de NVE Academy opgericht. Inmiddels biedt de NVE Academy een breed pakket aan geaccrediteerde nascholingen op het gebied van endocrinologie en diabetes mellitus. Dit jaar kunt nog deelnemen aan het Grensvlak Symposium op dinsdag 16 november 2021, en aan het 14e Jaarsymposium Endocrinologie op dinsdag 7 december 2021.

In 2022 is er op 3 en 4 februari dan weer de jaarlijkse Dutch Endocrine Meeting en vieren we het 75-jarige jubileum van de – springlevende – NVE.

Veel leesplezier en graag tot 3 februari of eerder!