Dr. Sander Kooijman nieuwe voorzitter NVE

  • 1 min.
  • Vereniging

Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering op 17 februari heeft dr. Sander Kooijman uit het LUMC het voorzitterschap van de NVE op zich genomen. Daarmee is hij nu tevens hoofdredacteur van het NVE-tijdschrift Endocrinologie. Kooijman volgt in beide functies prof. dr. Peter Bisschop op. Een van zijn speerpunten voor het komend jaar is, meer basale wetenschappers bij de vereniging te betrekken.

Foto (kleur) Sander Kooijman
Dr. Sander Kooijman tijdens de Dutch Endocrine Meeting op 3 februari 2022.

Kooijman maakt sinds 2020 al deel uit van de redactieraad van Endocrinologie. Hij is assistant professor aan het LUMC, waar hij een enthousiast onderzoeksteam leidt, dat momenteel bestaat uit een postdoc, vijf promovendi en twee analisten. Het overkoepelend doel van het onderzoek is meer inzicht te krijgen in het functioneren van de energiehuishouding, om zodoende nieuwe therapeutische strategieën te ontwikkelen voor obesitas, diabetes, NAFLD/NASH, en cardiovasculaire ziekten. Dit translationele onderzoek wordt uitgevoerd in celkweek, proefdier en mens, met speciale aandacht voor verstoringen in circadiaan ritme als mogelijke oorzaak van de genoemde ziektebeelden.

Kooijman is op 18 november 2015 aan de Universiteit Leiden gepromoveerd op basaal wetenschappelijk onderzoek naar de hormonale en neuronale aansturing van de vetstofwisseling. Zijn proefschrift is getiteld: Neural control of lipid metabolism and inflammation: implications for atherosclerosis. Promotores waren prof. dr. P.C.N. Rensen en prof. dr. ir. L.M. Havekes. Daarna is Kooijman twee jaar verbonden geweest aan de Universiteit van Oxford (Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism), waar hij onderzocht of eerdere bevindingen bij proefdieren te vertalen waren naar de mens. Hij heeft een brede interesse behouden voor de regulatie van lipidenmetabolisme en heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de ontdekking van vele farmaceutische targets die thermogenese in bruinvet bevorderen en metabole en cardiovasculaire ziekten zouden kunnen helpen voorkomen.

In 2018 keerde Kooijman terug naar het LUMC. In aanvulling op zijn onderzoek is hij betrokken bij het onderwijs in de opleidingen geneeskunde en biomedische wetenschappen.