Zeven vette jaren

  • 1 min.
  • Woord vooraf

Na een volledig online gehouden Dutch Endocrine Meeting (DEM) in 2021, bleef het dit jaar tot het laatste moment spannend of we (deels) aanwezig konden zijn in Noordwijkerhout. De opluchting was groot toen we groen licht kregen, maar het bleef natuurlijk jammer dat niet iedereen fysiek aanwezig kon zijn.

De programmacommissie, onder voorzitterschap van Anita Boelen en Noortje Corssmit, had opnieuw een uitstekend programma samengesteld met vooraanstaande nationale en internationale sprekers. Onder hen prof. dr. Stephen O’Rahilly, die elders in deze editie nog eens uitgebreid aan het woord komt over obesitas.

De kwaliteit van het gepresenteerde onderzoek van Nederlandse bodem was over de hele linie indrukwekkend en de beste artikelen en abstracts werden weer beloond met prijzen. De NVE NovoNordisk Award werd dit jaar toegekend aan voormalig NVE-voorzitter prof. dr. Annemieke Heijboer, die in haar lezing op onnavolgbare wijze de rol van de pad in de historie van de zwangerschapstest uiteenzette: zie ook de pagina hierna.

De DEM laat ook zien hoe sterk wij als endocrinologen met elkaar verbonden zijn en waarin een klein land groot kan zijn. Dat geldt zeker ook voor de NVE. De afgelopen zeven jaar heb ik het voorrecht gehad om deel uit te mogen maken van het bestuur en om samen met vele (bestuurs)leden een transformatie van de NVE te realiseren.

De NVE is uitgegroeid tot een vereniging waarin een groot deel van de leden een actieve bijdrage levert via de netwerken en commissies. De zichtbaarheid van de endocrinologie is toegenomen, mede dankzij de geheel vernieuwde website. Door de oprichting van de NVE Academy wordt nu een kwalitatief hoogstaand curriculum van endocriene nascholing aangeboden door de NVE. Tegelijkertijd is onze vereniging intern sterk geprofessionaliseerd, zodat de investeringen die wij allen doen in de Nederlandse endocrinologie, optimaal ten goede komen aan de inhoud van ons prachtige vakgebied. Met veel plezier en gepaste trots kijk ik terug op zeven prachtige jaren in het NVE-bestuur en draag ik het stokje graag over aan mijn opvolger.

Kijkend naar de toekomst, hoop ik dat iedereen volgend jaar weer fysiek mag deelnemen aan de DEM van 2023, corona volente.