Overzicht

Organon viert 100-jarig jubileum met opening Experience Center

  • 26 mei 2023

Om het 100-jarig jubileum te vieren werd op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023, in Oss het hiervoor speciaal ontworpen Experience Center geopend. Het Experience Center geeft een uniek beeld van één van Nederlands bekendste bedrijven: 100 jaar historie, het werken in een geneesmiddelenbedrijf en het verbeteren van vrouwengezondheid over de hele wereld.

Foto (kleur) Experience Center

De Brabantse ondernemer Saal van Zwanenberg richtte het bedrijf in 1923 op na de ontdekking hoe men uit de alvleesklier van dieren insuline kon winnen. In samenwerking met de chemici Ernst Laqueur (eerste voorzitter van de NVE) en Jacques van Oss slaagde hij erin om uit de alvleesklier van varkens insuline te extraheren op industriële schaal. Toen bleek dat de alvleesklier van nuchtere kalveren veel meer insuline bevat dan die van varkens stapte Organon over alvleesklieren van Argentijnse runderen. Na dit eerste wereldwijd unieke product bracht Organon een jaar later ook ‘Ovarnon’ op de markt, gewonnen uit eierstokken van paarden. Dit oestrogeen-middel werd ingezet om de vruchtbaarheid te verhogen en bij overgangsklachten. In 1934 had Organon al vertegenwoordigingen in 40 landen.

Naast de productie van insuline stond Organon na de Tweede Wereldoorlog vooral bekend door de productie van Lyndiol, een van de eerste anticonceptiepillen ter wereld. Na overnames door diverse bedrijven verdween de naam Organon, maar die keerde in 2021 terug na een afsplitsing van het Amerikaanse bedrijf Merck. Als onafhankelijk gezondheidsbedrijf zet Organon zich in voor een betere gezondheid van vrouwen wereldwijd en voor meer gender- en seksespecifieke zorg. Onlangs is Organon een samenwerking gestart met Cirqle dat onderzoek doet naar non-hormonale contraceptie. In april 2022 kondigde Organon aan dat het de productie in Nederland fors gaat uitbreiden. Organon telt ongeveer 1.200 medewerkers in Oss en Amsterdam (kantoor Benelux); wereldwijd heeft het ruim 9.000 medewerkers.