Overzicht

JNVE-congres: weer veel ideeën en discussie

  • 4 december 2020

Op 27 en 28 oktober 2017 vond het vierde JNVE-congres in het Leids Holiday Inn Hotel plaats. Wederom waren veel jonge deelnemers uit heel Nederland present, inclusief masterstudenten, promovendi, postdocs en artsen in opleiding. Er werden 24 abstracts gepresenteerd over uiteenlopende aan endocrinologie gerelateerde onderwerpen. Het onderzoek was basaal zowel als klinisch. Nieuw was een sessie waarin casussen gepresenteerd werden. De vele voordrachten boden stof tot levendige discussies én nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek en samenwerkingen.
Naast de jonge onderzoekers hielden vijf nationale onderzoekers een langere voordracht, onder wie prof. dr. Ron de Kloet (psycho-neuro-endocrinologie van stress) en dr. Pim de Ronde (doping en anabole steroïdengebruik in atleten).
Dr. Carmelo Quarta uit München besprak de rol van het endocannabinoïdsysteem bij metabolisme. Dr. Baptist Trimbos (LUMC) hield in navolging van de populaire TED talks een inspirerend verhaal over het geven van een succesvolle presentatie.

's Avonds werd met een ‘pubquiz’ de kennis van de deelnemers op uiteenlopende vlakken, inclusief endocrinologie, getest. Het hierna volgende feest had als thema Oktoberfest. Stan Ursem (VUmc) kreeg de JNVE 2017 award voor beste voordracht voor zijn presentatie: The interrelation between FGF23 and glucose metabolism in humans.