Overzicht

Update prolactinoomstudies van ZonMw

  • 2 december 2020

Na inclusie en randomisatie kan de zorg door de eigen endocrinoloog uitgevoerd worden. Zo hoeft niet in elk centrum goedkeuring verkregen te worden, maar kan dat per regionaal hypofyseteam gebeuren.
De belangrijkste wijziging in het amendement is de toevoeging van een observationele arm, PRolaCTO, met dezelfde metingen en tijdspunten als de gerandomiseerde trial (RCT). Dit is een tegemoetkoming aan patiënten en behandelaars die liever niet willen randomiseren of die een duidelijke behandelvoorkeur hebben. Dankzij een helder onderscheid tussen medicamenteus en operatief behandelde patiënten, worden in PRolaCTO toch hoogwaardige data verzameld.

Patiënten met een nieuw, net behandeld of chronisch behandeld beperkt prolactinoom komen dus waarschijnlijk in aanmerking voor inclusie in PRolaCTO. In PRolaCT – de RCT worden patiënten geïncludeerd met een duidelijk zichtbaar, niet invasief prolactinoom. Ze worden gerandomiseerd naar continuering van de standaardbehandeling (medicatie bij eigen endocrinoloog) of counseling in een neurochirurgisch centrum. Patiënten met een invasief, of een juist niet zichtbaar prolactinoom zijn welkom voor inclusie in ProlaC. Dit cohort is een registratie van alle overige patiënten met prolactinoom.

Voor meer informatie zie: www.lumc.nl/org/prolactinoomonderzoek; mail prolactinoom@lumc.nl;
en/of zie www.nve.nl/klinischestudies.