SPROOKJES BESTAAN NIET

Shrek of Maurice Tillet?

  • 2 min.
  • Historie
  • Media & Cultuur

De Disneyfiguur Shrek is sterk geïnspireerd door de uiterlijke kenmerken van de professionele worstelaar Maurice Tillet, die leed aan acromegalie. Dit is overigens niet officieel bevestigd door de filmmaatschappij DreamWorks SKG.

De naam “Shrek” is afgeleid van het Duits-Jiddische woord “S(c)hreck”, dat angst of terreur betekent. Shrek is de hoofdpersoon uit het Amerikaanse kinderboek Shrek! van de auteur William Steig (1990) en de hierop gebaseerde reeks films van Disney (sinds 2001). Hij is waarschijnlijk de beroemdste oger die ooit verzonnen is. Een oger is een groot en lelijk mensachtig monster dat in sprookjes en folklore voorkomt. In de Nederlandse taal en boeken is “oger” overigens een weinig gebruikte term.

Maurice Tillet

Maurice Tillet werd op 23 oktober 1903 in het Russische Oeralgebergte geboren als enig kind van Franse ouders. Zijn vader was als ingenieur werkzaam bij de aanleg van de Trans-Siberische spoorlijn, zijn moeder gaf taalles in Moskou. Nadat zijn vader was overleden besloot zijn moeder te remigreren naar Frankrijk, vooral ook met het oog op de naderende Ru

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?