Niet in de huid van de Chinese kruidendokter kruipen!

  • 3 min.
  • Hormone Horrors
  • Media & Cultuur

Vorig jaar zag ik een vijfjarig meisje op mijn spreekuur dat al haar hele leven last had van ernstig eczeem. Ze had veel jeuk en sliep daardoor slecht. De zalven die ze van de dermatoloog kreeg werkten onvoldoende en de ouders wilden geen hormoonzalven meer gebruiken. Ten einde raad bezochten zij een Chinese kruidendokter – met ernstige gevolgen.

Deze kruidendokter behandelde het kind met supplementen, zelfgemaakte lotion en zalf (beide hele lichaam, driemaal daags). Zij verzekerde de ouders dat de middelen geen hormonen bevatten. Het eczeem verdween, maar na enige tijd was sprake van haaruitval, druk gedrag en toegenomen eetlust. Het viel de ouders op dat hun dochter een vol gezicht had gekregen.
Liquid chromotography mass spectrometry (LCMS)-analyse onthulde dat de zalf hoge doses dexamethason bevatte. Het ochtendcortisol bij het meisje was onmeetbaar laag, passend bij bijnierinsufficiëntie. Haar bijnierinsufficiëntie behandelde ik met hydrocortisonsubstitutie, dat na enige tijd kon worden afgebouwd. De ouders gaf ik instructies om de dosering hydrocortison onder stressomstandigheden te verhogen. De huid werd behandeld met tacrolimus, met goed resultaat. Na zes maanden werd een ACTHtest verricht, die een adequate oploop van

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?