ENDOSCOPISCHE TRANSSFENOÏDALE BENADERING VAN HYPOFYSAIR ADENOOM

Een kwestie van ruime ervaring

  • 7 min.
  • Beroepsuitoefening

In het Radboudumc werd onlangs de duizendste endoscopische hypofyseoperatie verricht. De neurochirurgen prof. dr. André Grotenhuis en dr. Erik van Lindert zijn pioniers op dit gebied en vertellen over de ontwikkeling en betekenis van de behandeling. Neurochirurg dr. Wouter van Furth uit Leiden start binnenkort een studie waarin patiënten met hypofysair prolactinoom worden gerandomiseerd tussen deze operatie en medicatie.

‘Sinds de jaren zestig werd een soort speculum in een neusgat geplaatst, met verwijdering van het neustussenschot. Daarboven werd dan een operatiemicroscoop gepositioneerd.’ Aldus schetst Grotenhuis de klassieke transsfenoïdale microchirurgie van hypofysair adenoom.
‘Op zich functioneerde die methode uitstekend, al liepen patiënten wel een week met tampons in hun neus.’
Begin jaren negentig kwam uit een samenwerking tussen neurochirurgen en KNO-artsen de endoscopische transsfenoïdale techniek voort. Artsen in het universitair ziekenhuis van Nancy rapporteerden drie aldus uitgevoerde ingrepen;1 in Pittsburgh wisten neurochirurg Jho en KNO-arts Carrau deze techniek verder te verfijnen.2 Ook de technische verbeteringen van de Napolitanen Cappabianca en De Divitiis droegen sterk bij aan wat zij noemden functional endoscopic pituitary surgery.3

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?