Innovatie, toen en nu

  • 1 min.
  • Voorwoord

Dit is al weer het laatste nummer van 2018. We hebben dit jaar erg veel boeiende artikelen kunnen lezen in ons tijdschrift. In dit nummer ook weer zeer uiteenlopende thema’s: van state-of-the art hypofysechirurgie tot gecombineerde leefstijlinterventies (GLI's) voor de behandeling van obesitas, waarvan er met ingang van 2019 drie in het basispakket van de zorgverzekeraars zijn opgenomen. Zo zijn we altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen om de zorg voor patiënten met endocriene aandoeningen steeds verder te verbeteren.

Dat is niet nieuw: innovatie in de geneeskunde in het algemeen en in de endocrinologie in het bijzonder, is van alle tijden. Daarom is het historisch perspectief ook zo interessant. In dit nummer leest u over Eugene Steinach, die aan het begin van de twintigste eeuw nieuwe inzichten bracht met zijn onderzoek naar de geslachtshormonen. Hij ontwikkelde daarnaast ook de populaire Steinach-operatie, waarvan werd gedacht dat die tot verjonging leidde... Het maakt je nieuwsgierig hoe de endocrinologen van de volgende eeuw zullen terugkijken op onze theorieën, inzichten en behandelingen.

Laat u er vooral niet van weerhouden om uw huidige inzichten te komen presenteren, en natuurlijk ook mee te discussiëren, tijdens de Dutch Endocrine Days (DEM) op 7 en 8 februari 2019.
Graag tot dan!

Namens de redactieraad en het NVE-bestuur,