HORMONE HORRORS

Moe van bijnieruitputting...

  • 2 min.
  • Hormone Horrors
  • Media & Cultuur

Heeft u regelmatig moeite op te staan en komt u zonder koffie de dag niet door? Herkent u zich in een dringende behoefte aan zoute of zoete snacks? Bent u regelmatig moe zonder duidelijke aanleiding? Voelt u zich vaak overstelpt door de drukte van alledag? Grote kans dat u hoog scoort op vragenlijsten van websites als www.adrenalfatigue.org; en wellicht gaat u twijfelen aan de vitaliteit van uw bijnieren.

Het begrip “bijnieruitputting” (adrenal fatigue) werd in 1998 geïntroduceerd door naturopaat en chiropractor James L. Wilson. Deze “diagnose”, met synoniemen als bijnierburn-out, hypoadrenia en 21ste-eeuwsyndroom, heeft zich als een olievlek verspreid op het internet en in populaire gezondheids- en lifestyle-literatuur.

Aspecifieke en diverse klachten

De oorzaak wordt gezocht in chronische blootstelling aan fysieke, mentale of emotionele stress. De theorie is dat de bijnieren deze continue behoefte van het lichaam aan stresshormonen op den duur niet meer aankunnen en opgebrand raken. Bijnieruitputting wordt door de believers gezien als een milde vorm van bijnierschorsinsufficiëntie.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?