Testosteron op het tweede gezicht

  • 2 min.
  • Column
  • Gast column

Wat betekent het in deze tijd man te zijn? Testosteron wordt al gauw geassocieerd met grensoverschrijdend gedrag. Maar als de omstandigheden welwillend zijn, kan dit “agressieve” hormoon zich van zijn zachte kant laten zien. Wat zijn eigenlijk de kenmerken van door testosteron aangedreven gedrag?

Het is precies een eeuw geleden dat vrouwen in Nederland passief kiesrecht kregen. Dit kwam mede tot stand door de inspanningen van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts. Nog steeds wordt er gestreden voor gelijkwaardigheid van de seksen. De feministische beweging richt zich niet alleen op maatschappelijke aspecten, maar stelt ook seksueel intimiderend gedrag aan de kaak, zoals de #Me-too-beweging indringend laat zien.
Dit roept ook tegenbewegingen op, die vragen om herwaardering van mannelijke kwaliteiten. Deze worden onder andere belichaamd door Warren Farell, auteur van The boy crisis, en de Canadese psycholoog Jordan Peterson, die met zijn men’s rights movement uitgesproken antifeministisch is. Maar wat zijn nu die mannelijke kwaliteiten precies?

Testosteron en de amygdala

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?