Gezond ouder worden

  • 3 min.
  • Promotie

Veroudering wordt gekenmerkt door het verlies van fysiologische functionaliteit en integriteit, wat ook gevolgen heeft voor de metabole gezondheid. In zijn proefschrift heeft dr. Niels Connell nieuwe doelen geïdentificeerd en onderzocht om gezond ouder worden te bevorderen door de metabole gezondheid te verbeteren. In het bijzonder heeft hij de effecten van creatinesuppletie op activatie van bruin vet bij de mens onderzocht om obesitas te bestrijden.

De redoxpotentiaal van nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+)/NADH speelt een centrale rol bij de activering van adenosinemonofosfaat-geactiveerde proteïnekinase (AMPK) en sirtuin 1 (SIRT1). AMPK en SIRT1 zorgen op hun beurt voor de aanmaak van nieuwe mitochondriën en coördineren de verbranding van koolhydraten en vetzuren, waardoor de mitochondriële functie en de algehele metabole gezondheid worden bevorderd. 

Suppletie met NAD+-precursoren  

Preklinische studies laten zien dat suppletie met NAD+-precursoren via de voeding een manier is om via de AMPK/SIRT1-as het verouderingsproces tegen te gaan. Wij hebben daarom het effect van suppletie met NAD+-precursoren op de mitochondriële functie van de skeletspieren bij 14 fysiek beperkte ouderen onderzocht in een gerandomiseerde en gecontroleerde klinische studie. Wij vonden in deze groep echter geen verbete

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?