Duo-promotie: late effecten schildklierkanker op kinderleeftijd

  • 3 min.
  • Promotie

Met een krappe twee uur verschil mochten Mariëlle Klein Hesselink en Marloes Nies zich op 2 december 2020 doctor in de geneeskunde noemen. Hun deels gezamenlijk uitgevoerde onderzoek betrof late effecten van de behandeling van schildklierkanker op kinderleeftijd, waaronder verminderde speekselklierfunctie, diastolische disfunctie, en chirurgische complicaties.

‘Het was een groot project dat heel veel uitkomsten heeft opgeleverd. Genoeg om twee proefschriften mee te vullen’, verklaart Klein Hesselink de dubbele promotie. Zij startte in 2011 met het onderzoek, waar Nies tijdens haar wetenschappelijke stage op de afdeling Endocrinologie van het UMCG bij aanhaakte, om vervolgens als promovendus het stokje van Klein Hesselink over te nemen.

Kinderen versus volwassenen

‘De aanleiding voor het onderzoek was dat er amper gegevens waren over de langetermijneffecten van schildklierkanker bij kinderen; mede natuurlijk door de zeldzaamheid van de aandoening’, aldus Klein Hesselink. ‘Bij de klinische besluitvorming werd aangenomen dat kinderen op zelfde manier konden worden behandeld als volwassenen. Er kwamen echter steeds meer aanwijzingen dat dit niet verstandig is. Met behulp van een subsidie van KiKa kon ik hier vanaf 2011 on

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?