Neuronen in hypothalamus

  • 8 min.
  • Wetenschap

Onderzoekers van het LUMC en AmsterdamUMC hebben onlangs 750.000 euro van het programma ZonMw Open Competitie ontvangen. Hiermee willen ze met nieuwe moleculaire technieken biomarkers vinden om in de hypothalamus de diverse typen neuronen beter te kunnen onderscheiden. Prof. dr. Onno Meijer licht de onderzoeksplannen toe.

De hypothalamus is het hart van ons brein.1 Ze stuurt niet alleen de activiteiten van de endocriene assen aan, maar controleert ook het autonome zenuwstelsel. Over de neuro-endocriene component is al veel bekend: afscheiding van releasing factors reguleert de afgifte van hypofysaire hormonen, en uiteindelijk dus ook die van perifere hormonen als cortisol, schildklierhormoon en sekshormonen.
Releasing factor-markers hebben laten zien hoe deze endocriene neuronen worden beïnvloed door bijvoorbeeld geslacht, stress of voedselgebrek. Maar voor de (pre-)autonome neuronen zijn dergelijke markers nog niet beschikbaar. Daardoor is over deze en andere neuronen die vanuit de hypothalamus de activiteiten van het perifere autonome zenuwstelsel besturen nog nagenoeg niets bekend, terwijl een beter begrip ervan essentieel lijkt om de huidige behandelopties voor aandoeningen als

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?