ONTWIKKELING OBESITAS VOORKOMEN

Meer risico op overgewicht door hypothalame dysfunctie

  • 3 min.
  • Proefschrift

Een derde van de Nederlandse kinderen met een hersentumor loopt verhoogd risico op excessieve gewichtstoename, overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit het proefschrift Hypothalamic-pituitary-dysfunction in children with suprasellar tumors; improving the outcome van dr. Jiska van Schaik, kinderarts in opleiding in het Amphia ziekenhuis in Breda. Tijdig opsporen van overgewicht is bij deze kinderen belangrijk, om te voorkomen dat zij later obesitas ontwikkelen.

Foto (kleur) Jiska van Schaik
Beeld: Jiska van Schaik

Dwangmatig gedrag, niet verzadigd raken, slaapproblemen, hormoonuitval door schade aan de hypothalamus en de hypofyse: dit alles heeft grote consequenties voor de kwaliteit van leven van kinderen met suprasellaire tumoren, ofwel tumoren in de regio van de hypothalamus of hypofyse. Deze schade kan veroorzaakt worden door de tumor zelf, maar ook door behandeling, zoals chirurgie, radio- of chemotherapie.

Om meer te weten te komen over hoe ingrijpend deze consequenties kunnen zijn, deed Jiska van Schaik onderzoek bij kinderen met het craniopharyngioom (CP) en andere suprasellaire hersentumoren. Op 26 oktober 2023 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op haar promotieonderzoek.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?