PROLACTINOMEN

Van een simpel pilletje naar persoonlijke zorg

  • 6 min.
  • Richtlijn

Eind 2023 verscheen een consensus statement over de diagnostiek en behandeling van prolactinomen. Prof. dr. Nienke Biermasz, hoogleraar Interne geneeskunde, in het bijzonder topreferente en multidisciplinaire aspecten van hypofysaire aandoeningen, was een van de Nederlandse endocrinologen in de internationale werkgroep die het statement voorbereidde. Ze presenteert de belangrijkste aanbevelingen.

Foto (kleur) hyposfyse in hersenen
Beeld: Dreamstime stockfoto

Wat was de aanleiding voor het consensus statement van de internationale Pituitary Society over de diagnostiek en behandeling van prolactinomen?

Twaalf jaar geleden verscheen hierover de laatste richtlijn. Deze stamt uit de periode dat chirurgie uitsluitend werd gezien als last resort, als allerlaatste behandeloptie. In de tussentijd zijn er nieuwe wetenschappelijke inzichten bijgekomen. Zo dachten we lange tijd dat we met medicatie, cabergoline, een dopamine-agonist, een prolactinoom konden genezen. Met een kuur van een of twee jaar zou je ervan af kunnen zijn. Dat blijkt tegen te vallen. De meeste patiënten moeten we niet twee jaar, maar soms jaren achtereen behandelen.

Hoe zit het met de bijwerkingen?

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?