Bijzondere verhalen

  • 1 min.
  • Voorwoord

Hormonen zijn intrigerend, vinden niet alleen endocrinologen. Vele zogenaamde hulpverleners bieden therapieën, diëten, yoga en andere tips om je hormonen in balans te houden. Daar komt niet altijd een wetenschappelijk onderbouwing bij kijken, maar populair blijkt het wel: waarschijnlijk klinkt het aantrekkelijk in de oren van vele mensen met klachten. In de rubriek Hormone horrors van dit nummer leest u over een populair begrip in de gezondheids- en lifestyle-literatuur van de laatste 20 jaar: bijnieruitputting.
Bijzondere hormoontherapieën zijn echter van alle tijden: in de rubriek Historie kunt u lezen over de transplantaties van klieren van apen naar de mens (het zogeheten Monkey Gland project), die begin vorige eeuw werden uitgevoerd.

Ook populair is het “knuffelhormoon” oxytocine. Vele enthousiaste verhalen zijn er op het internet over te vinden – ook veelal zonder wetenschappelijke basis. In dit nummer wordt er meer over dit hormoon verteld door prof. dr. Larry Young, die het enthousiasme niet tempert, maar zich wél houdt bij de wetenschappelijke kennis die er momenteel is over oxytocine. Of u zijn voordracht tijdens de afgelopen Dutch Endocrine Meeting nu wel of niet gemist heeft, ik raad u zeker aan dit artikel te lezen.

Ongetwijfeld komt u op het internet, in uw spreekkamer of in uw omgeving ook wel eens bijzondere verhalen over hormonen tegen die u niet kunt rijmen met de wetenschappelijke kennis. Soms is dit onschadelijk, maar in andere gevallen kan het wel degelijk ongewenste gevolgen hebben. Via deze weg zou ik u willen uitnodigen om in dat laatste geval zelf eens een bijdrage te leveren aan onze rubriek Hormone horrors.

Veel lees- en wie weet schrijfplezier!