Overzicht

YOUNG INVESTIGATOR GRANT SARAH CLEMENT

Maatwerk voor kinderen met schildklierkanker

  • 8 maart 2024

Kinderarts en postdoctoraal onderzoeker kinderendocrinologie dr. Sarah Clement van het UMC Utrecht heeft van het KWF de Young Investigator Grant van 760.000 euro gekregen voor een onderzoeksproject voor kinderen met schildklierkanker.

Portretfoto (kleur) Sarah Clement
Dr. Sarah Clement, schildklierkanker-onderzoeker UMC Utrecht
Beeld: UMC Utrecht

Jaarlijks krijgen in Nederland 10 tot 15 kinderen schildklierkanker, met een overlevingskans van 98 procent. De standaardbehandeling is het verwijderen van de schildklier, waarna de kinderen radioactief jodium krijgen toegediend. Zo’n 40 procent ondervindt nadelige effecten van de behandeling, zoals speekselklier-, bijschildklier- en traanbuisschade. Ook hebben de kinderen mogelijk een verhoogd risico op tweede tumoren. Verder zijn de kinderen vaak moe, en kunnen ze concentratie- en geheugenproblemen hebben. De goede prognose in combinatie met de vele bijwerkingen wijst op overbehandeling. Sommige kinderen kunnen mogelijk minder intensief worden behandeld, met als resultaat minder bijwerkingen.

Voorspellingsmodel

Clements team wil een voorspellingsmodel ontwikkelen dat aangeeft welke kinderen intensief moeten worden behandeld en welke minder intensief. Voor dat model zijn veel patiëntendata nodig. Daarvoor heeft Clement vorig jaar samen met collega dr. Hanneke van Santen een Europese registratie voor kinderen met schildklierkanker opgezet: de ped-DTC registry. Met de KWF-subsidie kan nu de eerste voorspellende studie (ped-DTC STRATIFY) binnen deze registratie worden uitgevoerd. ‘Door het ontbreken van prospectieve studies worden alle kinderen met schildklierkanker al decennia nagenoeg hetzelfde behandeld’, zegt Clement.

Betere kwaliteit van leven

Twee jaar lang zullen 200 kinderen met recent gediagnosticeerde schildklierkanker worden toegevoegd aan de studie. De onderzoekers registreren onder meer de kenmerken van de schildklierkanker en de gegeven behandelingen. Ook houden ze opvallende genetische veranderingen in het verwijderde schildklierweefsel bij. De patiënten worden gevolgd tot 24 maanden na hun diagnose. Clements team hoopt de factoren te kunnen vaststellen die bepalend zijn voor het uiteindelijk terugkeren van de ziekte. Dit helpt artsen te beslissen welke kinderen zij wel een intensieve behandeling moeten geven en bij welke minder intensieve therapie volstaat. In het laatste geval is een minder uitgebreide operatie mogelijk voldoende of is behandeling met radioactief jodium niet nodig. Dit ‘behandelmaatwerk’ leidt tot een betere kwaliteit van leven voor kinderen met of na schildklierkanker.