Overzicht

MenoPause-consortium

NWO geeft 9,4 miljoen voor menopauze-onderzoek

  • 24 november 2023

Het MenoPause-consortium heeft een subsidie van 9,4 miljoen euro gekregen voor grootschalig onderzoek naar de gezondheid van vrouwen in de overgang. De financiering komt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Sommige vrouwen doorlopen de overgang zonder klachten, terwijl andere vrouwen in deze periode veel lichamelijke en/of psychische klachten krijgen. Deze klachten hebben vaak grote gevolgen voor hun leven thuis of op het werk. Het MenoPause-consortium wil bereiken dat alle vrouwen rond de menopauze zo gezond mogelijk blijven, en goed kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. In het consortium werken onder meer artsen, onderzoekers, bedrijfsgeneeskundigen, leefstijldeskundigen en sociale wetenschappers samen. Zij brengen de nadelige gevolgen van de overgang bij verschillende groepen vrouwen precies in kaart. Ook zoeken ze uit hoe nadelige gevolgen het best kunnen worden voorkomen.

Projectleider van het consortium is Peter Bisschop, hoogleraar Klinische Endocrinologie aan het Amsterdam UMC: ‘We zijn extreem blij met deze subsidie. Hiermee krijgt het onderwerp menopauze de aandacht die het verdient en kunnen we echt iets gaan betekenen voor vrouwen in de overgang.’

Het MenoPause-consortium bestaat onder meer uit: Amsterdam UMC - Locaties AMC en VUmc, LUMC, Erasmus MC, RIVM, Diabetesfonds, Hersenstichting, Hartstichting, OLVG, Dutch Menopause Society, Osteoporose Vereniging, WOMAN Inc.

De subsidie is onderdeel van het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA)