Overzicht

Dr. Marcel Muskiet schrijft proefschrift van het jaar

  • 6 maart 2023
  • NVE
Foto (kleur) Marcel Muskiet, Eline van der Valk en Romana Netea-Maier met prijzen
Dr. Marcel Muskiet, winnaar van de NVE-Proefschriftprijs, geflankeerd door Eline van der Valk (links) en prof. dr. Netea-Maier.

De NVE-Proefschriftprijs werd uitgereikt aan dr. Marcel Muskiet, die op 9 mei 2022 promoveerde aan de VU op het proefschrift Incretin-based therapies and the kidney – from physiology, to pharmacology and outcomes in type 2 diabetes. Zijn promotoren waren dr. D.H. van Raalte en prof. dr. M.H.H. Kramer, zijn copromotoren dr. J.A. Joles en dr. M.M. Smits. In zijn proefschrift beschrijft Muskiet onder andere dat GLP-1-receptoragonisten het risico op diabetische nierziekte verminderen, hoewel minder uitgesproken dan SGLT2-remmers. Het nierbeschermende effect van GLP-1-receptoragonisten bleek onafhankelijk van glucose, en werd gedreven door pleiotrope effecten. Een uitgebreidere beschrijving van de bevindingen en implicaties van het onderzoek van Muskiet is terug te vinden in Endocrinologie nummer 3 van 2022.

Prijzen voor beste artikelen

De NVE-prijs voor het beste klinische artikel van 2022 was voor Obesity and Hyperphagia with increased defective ACTH: A novel POMC variant, van Eline van der Valk uit het Erasmus MC. Uitverkoren als beste basale/translationel artikel van 2022 was Reprogramming of myeloid cells and their progenitors in patients with non-medullary thyroid carcinoma, van Katrin Rabold. Deze laatste prijs werd in ontvangst genomen door prof. dr. Romana Netea-Maier van het Radboudumc in Nijmegen.

Prijzen voor beste abstracts

De prijs voor het beste klinische abstract van de DEM 2023 was voor Acquired hypothalamic dysfunction in childhood: What do patients need? van Ichelle van Roessel. Het beste basale/ translationele abstract was Drug-induced epigenomic plasticity reprograms circadian rhythm regulation to drive prostate cancer toward androgen independence, van Simon Linder.

Foto (kleur) Ichelle van Roessel en Simon Linder met prijzen
Ichelle van Roessel en Simon Linder.