Overzicht

Enquête bevestigt: veel jonge klaren zonder baan

  • 2 september 2021
  • 2 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging
Foto (kleur) jongere op laptop
BEVESTIGD IN ENQUÊTE

Veel jonge klaren zonder baan

Werkloosheid onder jonge klaren is een groeiend probleem. Zo schreef De Volkskrant onlangs dat er jaarlijks 900-1000 specialisten de arbeidsmarkt betreden, en dat er naar schatting tussen enkele honderden en duizend specialisten geen passend werk kunnen vinden.2
De JNIV-enquête betrof specifiek de werkgelegenheid en is verzonden naar 605 jonge klaren (vanaf 2015) en 124 bijna jonge klaren (tot juni 2021). De respons was respectievelijk 356 (59%) en 68
(54%). De best vertegenwoordigde differentiaties waren oncologie (61), nefrologie (55), hematologie (48) en endocrinologie (30).
Van de respondenten was ongeveer 70% vrouw, was de gemiddelde leeftijd 36 jaar, en was 64% gepromoveerd. Van de jonge klaren was 91% was werkzaam als internist, 48% met een vast contract, 43% tijdelijk; 3% was werkeloos en 6% wel werkzaam, maar niet als internist. In totaal 9% had geen baan als internist: meestal noodgedwongen, en voor 40% een bewuste keuze (in verband met de werkdruk en de banenmarkt). Van degenen met een vast contract als internist werkte 21% niet in de regio van keuze, en was 1 op de 3 verhuisd voor de aanstelling. Van de 48% met een tijdelijk contract zei 18% zicht te hebben op een vaste aanstelling. Na 3 jaar had 32% geen vast contract. Van de bijna jonge klaren had 70% nog geen zicht op een baan als internist, en deed 53% extra opleidingen om de kans op een aanstelling te vergroten.


11 EN 12 NOVEMBER 2021

Save the date: het zevende JNVE-congres

Begin juli is de inschrijving voor het congres geopend voor alle promovendi, arts-assistenten, wetenschapsstudenten met ambities in de endocrinologie en andere op de endocrinologie georiënteerde wetenschappers in een vroege fase van hun carrière. Zij zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het congres en een abstract in te sturen. De deadline voor inschrijving en het indienen van een abstract is 17 september 2021.

Het programma bestaat uit een zeer gevarieerd aanbod van nationale en internationale sprekers, die de organisatie bij deze met trots aankondigt: prof. dr. Marianne Boenink (Radboudumc), dr. Arianne van Bon (Rijnstate, Arnhem), Robin Koops (Inreda Diabetic), dr. Mariëtte Boon (LUMC), dr. ir. Jacquelien Hillebrand (Amsterdam UMC), dr. Lina Schiffer (University of Birmingham, Groot-Brittannië). Hiermee belooft het zevende JNVE-congres een zeer interessante en diverse editie te worden. Er wordt al reikhalzend uitgekeken naar de ingestuurde abstracts en bijhorende korte presentaties die zullen strijden om de felbegeerde JNVE Award voor de beste spreker.

Inschrijven voor het zevende JNVE congres kan via de volgende link: https://congres.nve.nl/conference/jnve-2021.

Houd ook onze LinkedIn-pagina goed in de gaten voor alle laatste nieuwtjes en updates omtrent het congres: www.linkedin.com/groups/8726114.

Contact: jnve@nve.nl