Overzicht

Negende JNVE-symposium

Inspirerende bijeenkomst van hoog niveau

  • 24 november 2023
  • NVE

Het alweer negende jaarlijkse JNVE-symposium vond op 28 en 29 september 2023 plaats in Utrecht. Ruim 30 jonge clinici en onderzoekers uit het hele land maakten gebruik van deze mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en inspireren.

Foto (kleur) JNVE-congres

Jaarlijks een interactief symposium organiseren voor jonge clinici en onderzoekers aan het begin van hun carrière en met interesse voor de endocrinologie: dit streven van de JNVE kwam wederom uitstekend uit de verf. Ook deze editie was inhoudelijk weer zeer geslaagd dankzij het hoge niveau van alle presentaties en de gemoedelijke sfeer. Het symposium ging van start met de workshop ‘Making impact’, die werd verzorgd door organisatiepsycholoog Thijs Leenman. De deelnemers konden daar via kleinschalige sociale experimenten inzichten opdoen over hun eigen rol in sociale interacties en hun eigen invloed in verschillende situaties.

Na deze warming-up was het tijd voor de hardere wetenschap. Ook dit jaar was er een breed palet van hoogwaardige abstracts ingestuurd voor de delegate sessions; zestien abstracts streden mee om de felbegeerde JNVE Young Talent Award. Verdeeld over de twee dagen gaven ook diverse gastsprekers een lezing. Zo verzorgde dr. Renate van Genugten (Radboudumc) een enerverende sessie met discussies rondom ethische dilemma’s binnen de genderzorg. Daarna gaf prof. dr. Erica van den Akker (Erasmus MC) een fraai overzicht van onderzoek in het kader van leefstijlgeneeskunde voor de behandeling van obesitas. Aan het einde van de eerste dag presenteerde dr. Sander Kooijman (LUMC) de resultaten van translationeel onderzoek naar de rol van bruin vet in het kader van lipiden metabolisme en het cardiovasculair risicoprofiel. Zijn advies: begin de dag met een koude douche om het bruin vet te activeren. Op dag twee ging dr. Dirk Jan Stenvers (Amsterdam UMC) daar verder op in door het belang van het circadiaans ritme in fysiologische functies te verduidelijken. Prof. dr. Eelco de Koning (LUMC) schetste de stand van zaken bij het inbrengen van eilandcellen in de transplantatiegeneeskunde.

JNVE Young Talent Award

Alle deelnemers die een presentatie hielden tijdens het JNVE-symposium dongen mee naar de JNVE Young Talent Award 2023. De presentaties waren alle van zeer hoog niveau, waarbij het één spreker lukte om daar toch nog duidelijk bovenuit te steken. Dat was Heleen Jansen, die een indrukwekkende presentatie gaf over het aanpassen van de neonatale screening op congenitale hypothyreoïdie met behulp van machine based learning. (Niels Connell)