Overzicht

NVE-prijzen voor beste proefschrift, artikelen en abstracts

  • 7 maart 2022
  • 2 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging

NVE Proefschriftprijs voor dr. Eva Coopmans

Dr. Eva Coopmans uit het LUMC won de NVE Proefschriftprijs voor haar onderzoek naar de behandeling van acromegalie. Coopmans promoveerde op 8 september 2021 aan het Erasmus MC Rotterdam op het proefschrift Acromegaly: current and emerging treatment options, met als promotor prof. dr. Aart-Jan van der Lelij en copromotor dr. Sebastian Neggers. Ze heeft het samengevat in Endocrinologie 4 van 2021. Coopmans kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen, omdat ze op skivakantie was. In een vooraf opgenomen presentatie lichtte ze enkele stellingen uit haar proefschrift toe. Ze eindigde met deze: ‘Van wetenschappelijk onderzoek zou hetzelfde verwacht moeten worden als wat Lucian Freud eist van een schilderij: dat het verbaast, verwart, verleidt en overtuigt.’


Prijzen voor beste artikelen en abstracts

De prijs voor het beste klinische artikel ging naar Jiska van Schaik (op de foto met Prekovic) uit het UMC Utrecht voor High prevalence of weight gain in childhood brain tumor survivors and its association with hypothalamic-pituitary dysfunction (J Clin Oncol. 2021;39(11):1264-73).Er werden tijdens de DEM op 3 en 4 februari ook nog meerdere abstracts en artikelen onderscheiden. De Ipsen-Artikel Prijs (750 euro) voor het beste basale artikel ging naar Stefan Prekovic van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, eerste auteur van Glucocorticoid receptor triggers a reversible drug-tolerant dormancy state with acquired therapeutic vulnerabilities in lung cancer (Nat Commun. 2021;12(1):4360).

Verder bekroonde de NVE als beste basale/translationele abstract: Ghrelin deficiency sex-dependently affects food intake, glucose tolerance, and adipose and hepatic gene expression in mice van Karina Prins uit het Erasmus MC te Rotterdam.

Portretfoto (kleur) Merel van der Meulen
Merel van der Meulen schreef het beste klinische abstract.

De NVE-prijs voor het beste klinische abstract was voor Merel van der Meulen (LUMC):Oral and inhaled glucocorticoid use are associated with changes in brain volume and white matter microstructure: A cross-sectional UK Biobank study.