Overzicht

Prioriteiten van patiƫnten met schildklierkanker

  • 2 december 2020
  • 3 min.
  • Nieuws NVE
  • Vereniging
In de Nederlandse COMBO-studie (COMmunication Booster) wordt een COMBO genaamd hulpmiddel ontwikkeld en getest om samen met de patiënt te beslissen over de behandeling van schildkliercarcinoom. Deelnemende artsen krijgen een communicatietraining. Gekeken wordt of COMBO de communicatie tussen arts en patiënt en de besluitvorming verbetert.
Patiënten met schildkliercarcinoom worden vaak agressief behandeld, terwijl een mildere behandeling voor sommige patiënten ook mogelijk is. De huidige Amerikaanse richtlijn (van de American Thyroid Association) zegt dat minder agressieve therapie en geïndividualiseerde nazorg mogelijk is. De Nederlandse richtlijn is hier niet eenduidig over. In dit soort situaties is samen met de patiënt beslissen over de behandeling die het beste bij hem past van belang.
COMBO is een gerandomiseerde gecontroleerde multicentrumstudie. Patiënten die kunnen deelnemen zijn volwassenen met een ATA laag-risico schildkliercarcinoom en een indicatie voor chirurgie, of volwassenen met een (langzaam) progressief verder gevorderd schildkliercarcinoom die in aanmerking komen voor systeemtherapie. In totaal worden 128 patiënten geïncludeerd. De verwachte inclusieperiode loopt tot maart 2023.
Voor meer informatie zie www.combostudie.nl.