Complexere patiënt vereist nog meer gespecialiseerde verpleegkundigen

  • 2 min.
  • Verpleegkunde

De rol van de verpleegkundige in de endocrinologie is de afgelopen 75 jaar sterk veranderd. Verpleegkundigen zijn zich gaan specialiseren in de endocrinologie en zo’n 15 jaar geleden deed de eerste verpleegkundig specialist AGZ, endocrinologie zijn intrede. Volgens Judith van Eck is verdere specialisatie van verpleegkundigen onontbeerlijk.

Portretfoto (kleur) Judith van Eck

Endocriene aandoeningen zijn veelal chronisch. Dat betekent levenslange behandeling, regelmatige controles en steun en begeleiding bij het inpassen van de ziekte in het dagelijks leven. Bij dit alles spelen verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten een belangrijke rol, stelt Judith van Eck. Waar de medisch specialist zich vooral richt op de medisch-technische kant van de ziekte, richt de verpleegkundige of verpleegkundig specialist zich ook op de sociale en maatschappelijke gevolgen. 

Scholing én ervaring

Daarbinnen ziet Van Eck enkele belangrijke ontwikkelingen: ‘Om te beginnen is de zorg er tegenwoordig in het algemeen op gericht, patiënten zo weinig en kort mogelijk op te nemen. De zorg vindt veelal poliklinisch of zelfs op afstand plaats. Patiënten die nog wel worden opgenomen, hebben daardoor gemiddeld ernstiger en complexere problemen dan voorheen. Dit vergt ook meer specialistische kennis van de verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?