KRAMER VERSUS RIJNHOUT, RIJK VERSUS ARM, VERGETEN VERSUS BEROEMD

...Wie is de langste van ‘t hele land?

  • 3 min.
  • Historie

De laatste tijd staan de twee langste Nederlanders ooit opnieuw in de belangstelling: de Amsterdammer Albert Johan Kramer (1897 - 1976), en de Rotterdammer Rigardus Rijnhout, (1922 - 1959). Kramer begon op zevenjarige leeftijd extreem te groeien en mat uiteindelijk 2,42 meter, terwijl Rijnhout daar op driejarige leeftijd mee begon en uiteindelijk 2,37 meter lang werd. Beiden baatten hun lengte uit.

Portretfoto (zwart-wit) Albert Johan Kramer en Rigardus Rijnhout
Links: Albert Johan Kramer in 1924, met zijn zwager Josef Fässler. Ze traden samen op als respectievelijk “Lofty” en “Seppetoni”. Rechts: Rigardus Rijnhout en zijn vader.
Beeld: Privécollectie Wouter de Herder

Aan de vrijwel vergeten Kramer zijn recent enkele kranten- en tijdschriftartikelen gewijd, evenals een boek getiteld De man met de ijzeren schedel door Jaco Berveling. Rijnhout dankt de hernieuwde media-aandacht (die tijdens zijn leven al overvloedig was) aan zijn 100ste geboortejaar. Dat uitgerekend Amsterdam en Rotterdam, de steden met de grootste inwonersaantallen van Nederland, ook de twee grootste Nederlanders zouden voortbrengen moet als louter toeval beschouwd worden. Beide reuzen leden aan hypofysair gigantisme oftewel acromegalie, dat op jonge leeftijd ontstaat. Kramer zou een relatief kleine hypofysetumor gehad hebben; hij had geen visus- of gezichtsveldproblemen en geen uitval van de overige hypofysefuncties. Rijnhout had een groot invasief hypofysegezwel dat bestraald werd, en hij ontwikkelde uitval van hypofysaire voorkwabsfuncties, waarvoor hij gesubstitueerd moest worden. Onbekend is of de halfzijdige verlamming die hem op 32-jarige leeftijd trof, echt is veroorzaakt door een va

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?