Nagenieten

  • 1 min.
  • Voorwoord
Foto (kleur) Koen Dreijerink
Beeld: Koen Dreijerink

In deze editie van het tijdschrift besteden we ruim aandacht aan de Dutch Endocrine Meeting (DEM), op 8 en 9 februari jl. in Eindhoven. In twee dagen kwam voorbij wat de Nederlandse endocrinologie bijzonder maakt: presentaties door onbevangen jonge onderzoekers; het verpleegkundig programma; scherpe pro-contra debatten; en de niet eerder vertoonde combinatie van – laten we zeggen – endocrine fine art & dining. Naast het klinische deel zijn ook de basale en translationele symposia meer dan volwassen geworden. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer buitenlandse experts dit congres weten te vinden. Bijvoorbeeld hoogleraar Mirjam Christ-Crain uit Basel, die tijdens de plenaire keynote-sessie en in een interview in dit tijdschrift indrukwekkend vertelt over haar werk aan aandoeningen van de hypofyseachterkwab en over de verrassende therapeutische wending die haar onderzoek heeft genomen. Carola Zillikens kreeg op de DEM de Novo Nordisk Award uitgereikt. In dit nummer vertelt ze over haar werk aan complexe en zeldzame botaandoeningen, met een blik op de toekomst in het onderzoek naar veroudering.

Een ander onderwerp dat tijdens de DEM aan bod kwam is obesitas. De nieuwe medicamenteuze behandelingen komen in sneltreinvaart op ons af. Omdat deze behandelingen veelal een endocrinologische basis hebben is de vraag wat de rol van kinderartsen en endocrinologen hierbij gaat worden. In een long read geven Liesbeth van Rossum en Jan Steven Burgerhart u een volledige update over de stand van zaken bij volwassenen; Erica van den Akker licht de ontwikkelingen in de kindergeneeskunde toe.

In het kader van vooruit genieten voor de volgende DEM geven Pim de Ronde en Diederik Smit een inkijkje in hun plannen voor het ontwikkelen van een Expertisecentrum Anabole Steroïden voor onderzoek naar en behandeling van patiënten die langdurig anabole steroïden gebruiken en daarmee willen stoppen. Dit unieke project zal ongetwijfeld tot resultaten leiden waarover we tijdens komende Dutch Endocrine Meetings meer zullen horen.

Als nieuwe hoofdredacteur wil ik mijn voorganger Sander Kooijman hartelijk bedanken voor zijn inspanningen voor het tijdschrift. En als u interessante onderwerpen weet, laat het ons weten!

Koen Dreijerink