Overzicht

Het zesde JNVEcongres: jong talent laat zich zien

  • 9 maart 2020

Op 10 oktober 2019 vond het zesde congres van de Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (JNVE) plaats in Nijmegen. De opkomst van jonge onderzoekers en clinici was helaas wat lager dan voorgaande jaren, maar dit mocht de pret niet drukken. 

Het wetenschappelijk programma was flink gevuld met de meest uiteenlopende onderwerpen.
Twaalf jonge onderzoekers gaven een presentatie, met een goede mix tussen basale en meer klinisch georiënteerde onderwerpen. Zo werd gesproken over een zebravismodel als alternatief voor het meer gangbare muismodel, maar ook over het vaststellen van neonatale referentiewaarden voor vrij T4, thyreoïdstimulerend hormoon (TSH) en thyroxine-bindend globuline binnen de hielprik.

Er waren ook weer ervaren gastsprekers. Een interactieve seminar werd verzorgd door prof. Sjoerd Repping (AmsterdamUMC) over hoe onderzoeksresultaten te presenteren in de media. Daarnaast was er een zeer interessante lezing van dr. Ines Foessl (Graz, Oostenrijk) over de rol van micro-RNA’s bij de botstofwisseling. Micro-RNA’s kunnen eenvoudig gemeten worden en als biomarkers fungeren voor onder andere osteoporose. Dr. Sabine Hannema (LUMC) en Dr. Teun van Herwaarden (Radboud UMC) hielden samen een interactieve lezing over de klinische en biochemische aspecten van stoornissen in de geslachtsontwikkeling (DSD).

De JNVE-award voor beste presentatie op het congres ging naar master-student Nour El-Sayed (Erasmus MC), die sprak over de voorspellende waarde van T2-signaalintensiteit op MRI-scans en somatostatinereceptor-expressie op de effectiviteit van de behandeling met pasireotide long-acting release (LAR) bij patiënten met acromegalie. 

Dit jaar hebben wij afscheid moeten nemen van Mariska Vlot (Amsterdam UMC) en Thamara Osinga (UMCG), die zich beiden meerdere jaren enthousiast hebben ingezet voor de JNVE. Namens het hele bestuur willen wij hen heel hartelijk danken voor alles wat zij voor de JNVE hebben betekend. Nieuw bij het bestuur aangesloten zijn Stan van Ursem (AmsterdamUMC), Mark Postma (UMCG) en Evie van der Spoel (LUMC).

Volgend JNVEcongres

Het komende JNVEcongres zal op 22 en 23 oktober 2020 plaatsvinden in het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent. Meer informatie volgt via: www.nve.nl/vereniging/jnve.